Appear in Online Interview to test your skills and be ready for job!
Twitter Twitter LinkedIn YouTube Google
Be Interview ready ! | Search
Make friends on DotNetFunda.com and expand your network!
Winners

Win Prizes

Announcements
Like us on Facebook
Sponsor
Top Articles Author
Thu, 24-Apr-2014 Authors
All Time Authors
Sourav.Kayal
39750
Sheonarayan
34800
Niladri.Biswas
33350

Latest members | More ...


(Statistics delayed by 5 minutes)
Ads

Best Practices to Improve ASP.Net Web Application Performance.

Deysomnath
Posted by under ASP.NET category on for Intermediate level | Views : 198366 red flag
If you found plagiarised (copied) or inappropriate content,
please let us know the original source along with your correct email id (to communicate) for further action.
Rating: 4.67 out of 5
6 vote(s)


Introduction
Performance tuning can be tricky. It's especially tough in Internet-related projects with lots of components running around, like HTML client, HTTP network, Web server, middle-tier components, database components, resource-management components, TCP/IP networks, and database servers. Performance tuning depends on a lot of parameters and sometimes, by changing a single parameter, performance can increase drastically.

This document lists out some tips for optimizing ASP.Net Web applications and many traps and pitfalls are discussed as follows :


Tips For Web Application


1) Turn off Tracing unless until required
Tracing is one of the wonderful features which enable us to track the application's trace and the sequences. However, again it is useful only for developers and you can set this to "false" unless you require to monitor the trace logging.
How it affects performance:
Enabling tracing adds performance overhead and might expose private information, so it should be enabled only while an application is being actively analyzed.
Solution:
When not needed, tracing can be turned off using
<trace enabled="false" requestLimit=”10” pageoutput=”false” traceMode=”SortByTime” localOnly=”true”>


2) Turn off Session State, if not required
One extremely powerful feature of ASP.NET is its ability to store session state for users, such as a shopping cart on an e-commerce site or a browser history.
How it affects performance:
Since ASP.NET Manages session state by default, you pay the cost in memory even if you don't use it. I.e. whether you store your data in in-process or on state server or in a Sql Database, session state requires memory and it's also time consuming when you store or retrieve data from it.
Solution:
You may not require session state when your pages are static or when you do not need to store information captured in the page.
In such cases where you need not use session state, disable it on your web form using the directive,
<@%Page EnableSessionState="false"%>
In case you use the session state only to retrieve data from it and not to update it, make the session state read only by using the directive,
<@%Page EnableSessionState ="ReadOnly"%>

3) Disable View State of a Page if possible
View state is a fancy name for ASP.NET storing some state data in a hidden input field inside the generated page. When the page is posted back to the server, the server can parse, validate, and apply this view state data back to the page's tree of controls.
View state is a very powerful capability since it allows state to be persisted with the client and it requires no cookies or server memory to save this state. Many ASP.NET server controls use view state to persist settings made during interactions with elements on the page, for example, saving the current page that is being displayed when paging through data.
How it affects performance:
? There are a number of drawbacks to the use of view state, however.
? It increases the total payload of the page both when served and when requested. There is also an additional overhead incurred when serializing or deserializing view state data that is posted back to the server.
? View state increases the memory allocations on the server. Several server controls, the most well known of which is the DataGrid, tend to make excessive use of view state, even in cases where it is not needed.
Solution:
Pages that do not have any server postback events can have the view state turned off.
The default behavior of the ViewState property is enabled, but if you don't need it, you can turn it off at the control or page level. Within a control, simply set the EnableViewState property to false, or set it globally within the page using this setting:
<%@ Page EnableViewState="false" %>
If you turn view state off for a page or control, make sure you thoroughly test your pages to verify that they continue to function correctly.


4) Set debug=false in web.config
When you create the application, by default this attribute is set to "true" which is very useful while developing. However, when you are deploying your application, always set it to "false".
How it affects performance:
Setting it to "true" requires the pdb information to be inserted into the file and this results in a comparatively larger file and hence processing will be slow.
Solution:
Therefore, always set debug="false" before deployment.

5) Avoid Response.Redirect
Response.Redirect () method simply tells the browser to visit another page.
How it affects performance:
Redirects are also very chatty. They should only be used when you are transferring people to another physical web server.
Solution:
For any transfers within your server, use .transfer! You will save a lot of needless HTTP requests. Instead of telling the browser to redirect, it simply changes the "focus" on the Web server and transfers the request. This means you don't get quite as many HTTP requests coming through, which therefore eases the pressure on your Web server and makes your applications run faster.

Tradeoffs:
? ".transfer" process can work on only those sites running on the server. Only Response.Redirect can do that.
? Server.Transfer maintains the original URL in the browser. This can really help streamline data entry techniques, although it may make for confusion when debugging
5. A) To reduce CLR Exceptions count, Use Response.Redirect (".aspx", false) instead of response.redirect (".aspx").

6) Use the String builder to concatenate string
How it affects performance:
String is Evil when you want to append and concatenate text to your string. All the activities you do to the string are stored in the memory as separate references and it must be avoided as much as possible.
i.e. When a string is modified, the run time will create a new string and return it, leaving the original to be garbage collected. Most of the time this is a fast and simple way to do it, but when a string is being modified repeatedly it begins to be a burden on performance: all of those allocations eventually get expensive.
Solution:
Use String Builder when ever string concatenation is needed so that it only stores the value in the original string and no additional reference is created.


7) Avoid throwing exceptions
How it affects performance:
Exceptions are probably one of the heaviest resource hogs and causes of slowdowns you will ever see in web applications, as well as windows applications.
Solution:
You can use as many try/catch blocks as you want. Using exceptions gratuitously is where you lose performance. For example, you should stay away from things like using exceptions for control flow.

8) Use Finally Method to kill resources
?The finally method gets executed independent of the outcome of the Block.
?Always use the finally block to kill resources like closing database connection, closing files and other resources such that they get executed independent of whether the code worked in Try or went to Catch.

9) Use Client Side Scripts for validations
User Input is Evil and it must be thoroughly validated before processing to avoid overhead and possible injections to your applications.
How It improves performance:
Client site validation can help reduce round trips that are required to process user's request. In ASP.NET you can also use client side controls to validate user input. However, do a check at the Server side too to avoid the infamous Javascript disabled scenarios.

10) Avoid unnecessary round trips to the server
How it affects performance:
Round trips significantly affect performance. They are subject to network latency and to downstream server latency. Many data-driven Web sites heavily access the database for every user request. While connection pooling helps, the increased network traffic and processing load on the database server can adversely affect performance.
Solution:
? Keep round trips to an absolute minimum
? Implement Ajax UI whenever possible. The idea is to avoid full page refresh and only update the portion of the page that needs to be changed

11) Use Page.ISPostBack
Make sure you don't execute code needlessly. Use Page.ISPostBack property to ensure that you only perform page initialization logic when a page is first time loaded and not in response to client postbacks.

12) Include Return Statements with in the Function/Method
How it improves performance
Explicitly using return allows the JIT to perform slightly more optimizations. Without a return statement, each function/method is given several local variables on stack to transparently support returning values without the keyword. Keeping these around makes it harder for the JIT to optimize, and can impact the performance of your code. Look through your functions/methods and insert return as needed. It doesn't change the semantics of the code at all, and it can help you get more speed from your application.

13) Use Foreach loop instead of For loop for String Iteration
Foreach is far more readable, and in the future it will become as fast as a For loop for special cases like strings. Unless string manipulation is a real performance hog for you, the slightly messier code may not be worth it.

14) Avoid Unnecessary Indirection
How it affects performance:
When you use byRef, you pass pointers instead of the actual object.
Many times this makes sense (side-effecting functions, for example), but you don't always need it. Passing pointers results in more indirection, which is slower than accessing a value that is on the stack.
Solution:
When you don't need to go through the heap, it is best to avoid it there by avoiding indirection.

15) Use "ArrayLists" in place of arrays
How it improves performance
An ArrayList as everything that is good about an array PLUS automatic sizing, Add, Insert, Remove, Sort, Binary Search. All these great helper methods are added when implementing the IList interface.
Tradeoffs:
The downside of an ArrayList is the need to cast objects upon retrieval.

16) Always check Page.IsValid when using Validator Controls
Always make sure you check Page.IsValid before processing your forms when using Validator Controls.

17) Use Paging
Take advantage of paging's simplicity in .net. Only show small subsets of data at a time, allowing the page to load faster.
Tradeoffs:
Just be careful when you mix in caching. Don't cache all the data in the grid.

18) Store your content by using caching
How it improves performance:
ASP.NET allows you to cache entire pages, fragment of pages or controls. You can cache also variable data by specifying the parameters that the data depends. By using caching you help ASP.NET engine to return data for repeated request for the same page much faster.
When and Why Use Caching:
A Proper use and fine tune of caching approach of caching will result on better performance and scalability of your site. However improper use of caching will actually slow down and consume lots of your server performance and memory usage.
Good candidate to use caching is if you have infrequent chance of data or static content of web page.

19) Use low cost authentication
Authentication can also have an impact over the performance of your application. For example passport authentication is slower than form-base authentication which in here turn is slower than Windows authentication.

20) Minimize the number of web server controls
How it affects performance:
The use of web server controls increases the response time of your application because they need time to be processed on the server side before they are rendered on the client side.
Solution:
One way to minimize the number of web server controls is to taking into consideration, the usage of HTML elements where they are suited, for example if you want to display static text.

21) Avoid using unmanaged code
How it affects performance:
Calls to unmanaged code are a costly marshaling operation.
Solution:
Try to reduce the number calls between the managed and unmanaged code. Consider to do more work in each call rather than making frequent calls to do small tasks.

22) Avoid making frequent calls across processes
If you are working with distributed applications, this involves additional overhead negotiating network and application level protocols. In this case network speed can also be a bottleneck. Try to do as much work as possible in fewer calls over the network.

23) Cleaning Up Style Sheets and Script Files
? A quick and easy way to improve your web application's performance is by going back and cleaning up your CSS Style Sheets and Script Files of unnecessary code or old styles and functions. It is common for old styles and functions to still exist in your style sheets and script files during development cycles and when improvements are made to a website.
? Many websites use a single CSS Style Sheet or Script File for the entire website. Sometimes, just going through these files and cleaning them up can improve the performance of your site by reducing the page size. If you are referencing images in your style sheet that are no longer used on your website, it's a waste of performance to leave them in there and have them loaded each time the style sheet is loaded.
? Run a web page analyzer against pages in your website so that you can see exactly what is being loaded and what takes the most time to load.

24) Design with ValueTypes
Use simple structs when you can, and when you don't do a lot of boxing
and unboxing.
Tradeoffs:
ValueTypes are far less flexible than Objects, and end up hurting performance if used incorrectly. You need to be very careful about when you treat them like objects. This adds extra boxing and unboxing overhead to your program, and can end up costing you more than it would if you had stuck with objects.

25) Minimize assemblies
Minimize the number of assemblies you use to keep your working set small. If you load an entire assembly just to use one method, you're paying a tremendous cost for very little benefit. See if you can duplicate that method's functionality using code that you already have loaded.

26) Encode Using ASCII When You Don't Need UTF
By default, ASP.NET comes configured to encode requests and responses as UTF-8.
If ASCII is all your application needs, eliminated the UTF overhead can give you back a few cycles. Note that this can only be done on a per-application basis.

27) Avoid Recursive Functions / Nested Loops
These are general things to adopt in any programming language, which consume lot of memory. Always avoid Nested Loops, Recursive functions, to improve performance.

28) Minimize the Use of Format ()
When you can, use toString () instead of format (). In most cases, it will provide you with the functionality you need, with much less overhead.

29) Place StyleSheets into the Header
Web developers who care about performance want browser to load whatever content it has as soon as possible. This fact is especially important for pages with a lot of content and for users with slow Internet connections. When the browser loads the page progressively the header, the logo, the navigation components serve as visual feedback for the user.
When we place style sheets near the bottom part of the html, most browsers stop rendering to avoid redrawing elements of the page if their styles change thus decreasing the performance of the page. So, always place StyleSheets into the Header

30) Put Scripts to the end of Document
Unlike StyleSheets, it is better to place scripts to the end of the document. Progressive rendering is blocked until all StyleSheets have been downloaded. Scripts cause progressive rendering to stop for all content below the script until it is fully loaded. Moreover, while downloading a script, browser does not start any other component downloads, even on different hostnames.
So,always have scripts at the end of the document.

31) Make JavaScript and CSS External
Using external files generally produces faster pages because the JavaScript and CSS files are cached by the browser. Inline JavaScript and CSS increases the HTML document size but reduces the number of HTTP requests. With cached external files, the size of the HTML is kept small without increasing the number of HTTP requests thus improving the performance.


Tips For Database Operations


1) Return Multiple Resultsets
The database code if has request paths that go to the database more than once then, these round-trips decreases the number of requests per second your application can serve.
Solution:
Return multiple resultsets in a single database request, so that you can cut the total time spent communicating with the database. You'll be making your system more scalable, too, as you'll cut down on the work the database server is doing managing requests.

2) Connection Pooling and Object Pooling
Connection pooling is a useful way to reuse connections for multiple requests, rather than paying the overhead of opening and closing a connection for each request. It's done implicitly, but you get one pool per unique connection string. Make sure you call Close or Dispose on a connection as soon as possible. When pooling is enabled, calling Close or Dispose returns the connection to the pool instead of closing the underlying database connection.
Account for the following issues when pooling is a part of your design:
? Share connections
? Avoid per-user logons to the database
? Do not vary connection strings
? Do not cache connections

3) Use SqlDataReader Instead of Dataset wherever it is possible
If you are reading a table sequentially you should use the DataReader rather than DataSet. DataReader object creates a read only stream of data that will increase your application performance because only one row is in memory at a time.

4) Keep Your Datasets Lean
Remember that the dataset stores all of its data in memory, and that the more data you request, the longer it will take to transmit across the wire.
Therefore Only put the records you need into the dataset.

5) Avoid Inefficient queries
How it affects performance:
Queries that process and then return more columns or rows than necessary, waste processing cycles that could best be used for servicing other requests.

Cause of Inefficient queries:
? Too much data in your results is usually the result of inefficient queries.
? The SELECT * query often causes this problem. You do not usually need to return all the columns in a row. Also, analyze the WHERE clause in your queries to ensure that you are not returning too many rows. Try to make the WHERE clause as specific as possible to ensure that the least number of rows are returned.
? Queries that do not take advantage of indexes may also cause poor performance.

6) Unnecessary round trips
How it affects performance:
Round trips significantly affect performance. They are subject to network latency and to downstream server latency. Many data-driven Web sites heavily access the database for every user request. While connection pooling helps, the increased network traffic and processing load on the database server can adversely affect performance.
Solution:
Keep round trips to an absolute minimum.

7) Too many open connections
Connections are an expensive and scarce resource, which should be shared between callers by using connection pooling. Opening a connection for each caller limits scalability.
Solution:
To ensure the efficient use of connection pooling, avoid keeping connections open and avoid varying connection strings.

8) Avoid Transaction misuse
How it affects performance:
If you select the wrong type of transaction management, you may add latency to each operation. Additionally, if you keep transactions active for long periods of time, the active transactions may cause resource pressure.
Solution:
Transactions are necessary to ensure the integrity of your data, but you need to ensure that you use the appropriate type of transaction for the shortest duration possible and only where necessary.

9) Avoid Over Normalized tables
Over Normalized tables may require excessive joins for simple operations. These additional steps may significantly affect the performance and scalability of your application, especially as the number of users and requests increases.

10) Reduce Serialization
Dataset serialization is more efficiently implemented in .NET Framework version 1.1 than in version 1.0. However, Dataset serialization often introduces performance bottlenecks.
You can reduce the performance impact in a number of ways:
? Use column name aliasing
? Avoid serializing multiple versions of the same data
? Reduce the number of DataTable objects that are serialized

11) Do Not Use CommandBuilder at Run Time
How it affects performance:
CommandBuilder objects such as as SqlCommandBuilder and OleDbCommandBuilder are useful when you are designing and prototyping your application. However, you should not use them in production applications. The processing required to generate the commands affects performance.
Solution:
Manually create stored procedures for your commands, or use the Visual Studio® .NET design-time wizard and customize them later if necessary.

12) Use Stored Procedures Whenever Possible
?Stored procedures are highly optimized tools that result in excellent performance when used effectively.
?Set up stored procedures to handle inserts, updates, and deletes with the data adapter
?Stored procedures do not have to be interpreted, compiled or even transmitted from the client, and cut down on both network traffic and server overhead.
?Be sure to use CommandType.StoredProcedure instead of CommandType.Text

13) Avoid Auto-Generated Commands
When using a data adapter, avoid auto-generated commands. These require additional trips to the server to retrieve meta data, and give you a lower level of interaction control. While using auto-generated commands is convenient, it's worth the effort to do it yourself in performance-critical applications.

14) Use Sequential Access as Often as Possible
With a data reader, use CommandBehavior.SequentialAccess. This is essential for dealing with blob data types since it allows data to be read off of the wire in small chunks. While you can only work with one piece of the data at a time, the latency for loading a large data type disappears. If you don't need to work the whole object at once, using
Sequential Access will give you much better performance.


Tips for Asp.Net applications developed using VB


1) Enable Option Strict and Option Explicit for your pages
With Option Strict on, you protect yourself from inadvertent late binding and enforce a higher level of coding discipline.

2) Use early binding in Visual Basic or JScript code
Visual Basic 6 does a lot of work under the hood to support casting of objects, and many programmers aren't even aware of it. In Visual Basic 7, this is an area that out of which you can squeeze a lot of performance.
Solution:
When you compile, use early binding. This tells the compiler to insert a Type Coercion is only done when explicitly mentioned.
This has two major effects:
? Strange errors become easier to track down.
? Unneeded coercions are eliminated, leading to substantial performance improvements.
When you use an object as if it were of a different type, Visual Basic will coerce the object for you if you don't specify. This is handy, since the programmer has to worry about less code.

3) Put Concatenations in One Expression
If you have multiple concatenations on multiple lines, try to stick them all on one expression. The compiler can optimize by modifying the string in place, providing a speed and memory boost. If the statements are split into multiple lines, the Visual Basic compiler will not generate the Microsoft Intermediate Language (MSIL) to allow in-place concatenation.

Summary
When we talk about ASP.Net performance, there are lots of factors in place.
Above discussed are the most critical of the speed improvements you can make in ASP.net that will have a dramatic impact on the user experience of your web application.
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Found interesting? Add this to:




About the Author

Deysomnath

Full Name: Somnath Dey
Member Level:
Member Status: Member
Member Since: 4/29/2008 9:36:46 PM
Country: United States

http://somnathdey.blogspot.com/

As soon as the fear approaches near, attack and destroy it.
Login to vote for this post.

Comments or Responses

Posted by: SheoNarayan on: 1/31/2008

Great work. The best article I ever seen till now on "Best Practices to Improve ASP.Net Web Application Performance".

Hats off to you. Keep it up Somnath!!

Posted by: Koushik on: 2/4/2008

Xtremely helpful ............... Thanx..... Seeking help for a fundamental example of an ajax application.

Posted by: Pr0fess0rX on: 2/23/2008

Great work really and it's very useful
thnx

Posted by: Mkamoski on: 2/26/2008

Thank you for the excellent article. It should be noted that, in general, the primary bottleneck is the database operations. Saving time there will, usually, provide the most benefit. IMHO. Thank you. [--] Mark Kamoski

Posted by: Majith on: 7/24/2008

Excellent Article , very useful to ASP.NET Developers,

Posted by: Nishithraj on: 3/11/2011 | Points: 25

Amazing!! Keep the good work

Posted by: Subhashis.behera@gmail.com on: 9/5/2011 | Points: 25

awesome...great work man.

Posted by: Akiii on: 9/18/2011 | Points: 25

Excellent articles.......very useful...

Thanks and Regards
Akiii

Posted by: Prasad_N on: 12/31/2011 | Points: 25

The best article i ever read ..thanks dude..

Posted by: Gmtitan on: 7/31/2012 | Points: 25

There are a lot of good tips here, but I can't keep quiet about one tip that is terribly wrong: #15 in "Tips For Web Application". ArrayLists may be easier to develop with (at least before 2.0), but using them in place of arrays of any non-trivial size will make your application orders of magnitude slower. It's been several years since the (WinForms) project where I swapped in Arrays in place of ArrayLists for performance so I am very rusty on the numbers, but it was something like 10-15 minutes versus 2 seconds. It really was that big of a difference.

Of course you'll want to use Generic Lists rather than ArrayLists these days


Login to post response.

Comments / Responses
Select text & click toolbar to format. Formatting appears in viewmode only. HTML Tags are not allowed.
Bold Italic Underline Paragraph Title Code  Link 
 Wait ... Processing ..... please wait.

Comment using Facebook